Zioła w kuchni

Zioła w kuchniZioła w kuchni są to takie zioła jakie dodaje się do potraw. Wówczas smak dań jest zupełnie inny. Na obecną chwilę jest odkrytych kilkaset gatunków różnych ziół dlatego nawet każda potrawa może mieć ich całe bogactwo. Okazuje się że zarówno do dań rybnych, mięsnych, warzywnych czy nawet deserów dodaje się zioła. Dzięki temu smakuje to wszystko bardzo dobrze a do tego organizm doskonale wchłania wszystko. Najlepsi kucharze pracują cały czas z ziołami, ponieważ wiedzą jakie są one ważne w kuchni. Są one wykorzystywane w każdej postaci, zarówno świeże, suszone jak i zmielone. Wiele ziół funkcjonuje także jako przyprawy dlatego takie bogactwo sprawia że kuchnia jest wyborna. Bez względu na rodzaj kuchni czy jest to polska czy też innej narodowości każda z nich ma swoje wybrane zioła które wykorzystuje. To pozwala odróżnić jedna kuchnie od drugiej a do tego sprawić że potrawy nawet podobne potrafią smakować zupełnie inaczej. Obecnie bez ziół już nie przyrządza się dań ponieważ to one są cała esencją smaku jaki widać na stole.

Comments are closed.

  • Doświadczenia z piciem tranu

    Królikami doświadczalnymi byli studenci medycyny, którym podawano codziennie dwie łyżeczki tranu. Powodowało to większy spadek cholesterolu niż przy spożywaniu innych olejów i być może było wywołane zawartością jodu w tranie. Zapewne tłumaczy to też niską zawartość cholesterolu we krwi Japończyków, którzy nie tylko jedzą bardzo …
  • Wapń i osocze

    Normalna zawartość wapnia w osoczu i płynie zewnątrzkomórkowym wahająca się od 80 do 120 mg na litr zapewnia prawidłowy bieg wszystkich reakcji, w których bierze udział wapń. Poziom wapnia jest utrzymywany w tych granicach przez samoczynnie regulujący się układ, w którym przytarczyce stanowią bardzo ważne …