Zioła jako przyprawy

Zioła jako przyprawyPrzyprawy ziołowe są bardzo dobrym dodatkiem do wielu potraw. Niegdyś tylko służyły do przyprawiania po to aby ładnie danie wyglądało. Natomiast dzisiejsza kuchnia traktuje przyprawy jako naturalny dodatek. Można nawet porównać te same dania z przyprawami ziołowymi lub bez nich. Okazuje się że jest to zupełnie inny smak. Ponadto również rodzaj ziół jakie się dodaje także powoduje że smak jest zupełnie inny. Mowa tutaj głównie o ziołach które można potraktować jako przyprawy świeże lub suszone lub mielone. Przyprawy te dodaje się zarówno do mięs, ryb, warzyw oraz do deserów czy też ciast. Dzięki nim potrawy mają specyficzny i ładny aromat podczas gotowania lub pieczenia. W kuchniach całego świata używane jest tysiące różnych ziół w zależności od regionu. Technologia zielarska jest tak zaawansowana że produkcja przypraw może następować tylko i wyłącznie do celów kulinarnych. Wtedy wydobywa się z ziół to co najbardziej potrzebne. Zioła dodaje się do środka potrawy jak również przybiera nimi poszczególne dania.

Comments are closed.

  • Zachowanie organizmu po posiłku

    Po śniadaniu składającym się z jajek, szynki i chleba z masłem — surowica krwi staje się opalizująca, śmietankowata, a po bardzo tłustym posiłku jest już wyraźnie zagęszczona. Tak więc, chociaż przez zażywanie olejów roślinnych jako lekarstwa możemy obniżyć poziom cholesterolu, to jednak nie likwidujemy w …
  • Alkohol wrogiem odpoczynku

    Andrzej Święcicki, określając cele polityki społecznej w zwalczaniu nałogu i choroby alkoholowej, stwierdził: „…Świadome kształtowanie własnych zachowań i wybór takich, które pozwalają na osiągnięcie uznanych wartości i celów, bywa zakłócane przez spożycie alkoholu w sposób zupełnie nie zamierzony przez pijącego, a tym bardziej przez jego …