Zachowanie organizmu po posiłku

ruchPo śniadaniu składającym się z jajek, szynki i chleba z masłem — surowica krwi staje się opalizująca, śmietankowata, a po bardzo tłustym posiłku jest już wyraźnie zagęszczona. Tak więc, chociaż przez zażywanie olejów roślinnych jako lekarstwa możemy obniżyć poziom cholesterolu, to jednak nie likwidujemy w ten sposób drugiego niebezpieczeństwa, spowodowanego jedzeniem tłuszczów zwierzęcych — możliwości tworzenia się zakrzepów wewnątrz naczyń krwionośnych. Wniosek jasny — tłuszcze zwierzęce muszą być ograniczone do minimum. Bez obawy można spożywać wszystkie naturalne oleje roślinne oraz wszystkie tłuszcze ryb. Niestety, do zupełnie bezpiecznych tłuszczów nie należą także margaryna i roślinne tłuszcze do smażenia. Nie oznacza to, że nie są one lepsze od tłuszczów zwierzęcych. Tragedią naszych czasów jest to, że podczas gdy dwie piąte ludzkości cierpi z powodu głodu, tysiące ludzi w państwach cywilizowanych ginie z powodu nadmiernego jedzenia. Dotyczy to szczególnie mężczyzn, gdyż kobiety, często obarczone fizyczną pracą domową, znacznie rzadziej obecnie doznają ciężkich ataków serca. Oczywiście, nie wszyscy mężczyźni mają zwiększony poziom cholesterolu, ale jeżeli przez powszechne stosowanie diety pozbawionej tłuszczów zwierzęcych uratuje się życie chociaż kilku osobom, to na pewno warto to robić.

Comments are closed.

  • Książki zielarskie

    Książki zielarskie są to wszystkie pozycje jakie tylko są związane z ziołami. To mogą być poradniki, książki o ziołach, o leczeniu ziołami jak również na temat produktów zielarskich. Księgarnie coraz bardziej są zasypywane takimi książkami ponieważ ludzie szukają odpowiedzi na wiele pytań związanych z ziołami. …
  • Czy jesteśmy w stanie unikać chorób

    Istnieje możliwość obniżenia zapadalności na choroby wirusowe i bakteriologiczne. Jakie działania podejmować w celu uniknięcia zachorowania? Najważniejsza kwestia to czystość. Niestety duża grupa ludzi nie myśli o tak trywialnych kwestiach jak mycie rąk po skorzystaniu z toalety lub niespożywanie brudnych owoców oraz warzyw. Następnym czynnikiem …