Zachowanie organizmu po posiłku

ruchPo śniadaniu składającym się z jajek, szynki i chleba z masłem — surowica krwi staje się opalizująca, śmietankowata, a po bardzo tłustym posiłku jest już wyraźnie zagęszczona. Tak więc, chociaż przez zażywanie olejów roślinnych jako lekarstwa możemy obniżyć poziom cholesterolu, to jednak nie likwidujemy w ten sposób drugiego niebezpieczeństwa, spowodowanego jedzeniem tłuszczów zwierzęcych — możliwości tworzenia się zakrzepów wewnątrz naczyń krwionośnych. Wniosek jasny — tłuszcze zwierzęce muszą być ograniczone do minimum. Bez obawy można spożywać wszystkie naturalne oleje roślinne oraz wszystkie tłuszcze ryb. Niestety, do zupełnie bezpiecznych tłuszczów nie należą także margaryna i roślinne tłuszcze do smażenia. Nie oznacza to, że nie są one lepsze od tłuszczów zwierzęcych. Tragedią naszych czasów jest to, że podczas gdy dwie piąte ludzkości cierpi z powodu głodu, tysiące ludzi w państwach cywilizowanych ginie z powodu nadmiernego jedzenia. Dotyczy to szczególnie mężczyzn, gdyż kobiety, często obarczone fizyczną pracą domową, znacznie rzadziej obecnie doznają ciężkich ataków serca. Oczywiście, nie wszyscy mężczyźni mają zwiększony poziom cholesterolu, ale jeżeli przez powszechne stosowanie diety pozbawionej tłuszczów zwierzęcych uratuje się życie chociaż kilku osobom, to na pewno warto to robić.

Comments are closed.

  • Aloes sprawa która łagodzi wszystkie dolegliwości

    Aloes, to nic innego jak wspaniała roślina. Jednak mówiąc o aloesie, ciężko tak naprawdę odgadnąć o czym tak naprawdę mówimy, bowiem we właściwym rozrachunku pod tą nazwą znajdziemy aż 300 różnych gatunków. Mogą mieć one naprawdę inne postaci, nie muszą być to tylko drzewa, czy …
  • Zioła w kuchni

    Zioła w kuchni są to takie zioła jakie dodaje się do potraw. Wówczas smak dań jest zupełnie inny. Na obecną chwilę jest odkrytych kilkaset gatunków różnych ziół dlatego nawet każda potrawa może mieć ich całe bogactwo. Okazuje się że zarówno do dań rybnych, mięsnych, warzywnych …