Syrop z czarnego bzu – co to jest?

czarnego bzuCzarny bez jest rośliną jadalną i zarazem leczniczą, ale nie w postaci surowych kwiatów. Dlatego by móc go spożywać, trzeba najpierw odpowiednio przetworzyć jego owoce. Syrop z czarnego bzu to nic innego jak lek przeciwwirusowy, a także produkt, który jest bardzo dobry na wzmocnienie i kaszel. Najczęściej jednak stosuje się go przy przeziębieniu. Ponadto lek ten doskonale radzi sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych. Syrop przygotowuje się tylko z dojrzałych owoców.

Oczywiście można go wykonać samodzielnie, ale też trzeba wiedzieć, iż w aptekach jest on dostępny w gotowej postaci. Warto wspomnieć, że kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy, trójterpeny i śluzy. W owocach bzu zaś znajdują się glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, a także kwasy owocowe i witaminy. W związku z tym zapewne również i sam syrop przygotowany z czarnego bzu ma te same właściwości. Dlatego jest tak skuteczny w leczeniu przeziębienia. Syrop z czarnego bzu to łatwo dostępny produkt leczniczy, który niedługo po zastosowaniu przynosi pierwsze efekty. Zaletą danego syropu jest między innymi to, że może być spożywany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Dawkowanie tego produktu zwykle jest określone w ulotce, a często również na opakowaniu. Dlatego nawet przed zażyciem syropu z czarnego bzu, trzeba najpierw zapoznać się z informacjami udostępnionymi przez producenta. Lek ten jest bezpieczny dla organizmu człowieka. Co więcej, warto mieć http://pelafen.pl/ w domowej apteczce na wypadek ewentualnego przeziębienia.

Comments are closed.

  • Racjonalne odżywianie

    Odżywianie, stanowi jedną z podstawowych funkcji każdego żywego organizmu. Ma ono ogromne znaczenie dla człowieka. Od sposobu odżywiania zależy na samopoczucie, zdolność do pracy, a nawet długość naszego życia. Tylko prawidłowe odżywianie się pozwala na całkowite rozwinięcie wszystkich naszych możliwości — tak umysłowych, jak fizycznych. …
  • Cholesterol

    W medycynie i profilaktyce wiele się zmienia. I tu także sporo zależy od mody. W pewnym okresie mówiona wiele o jogurcie, w innym o mleczku pszczelim. Teraz i przez wiele następnych lat będziemy zwracali szczególną uwagę na cholesterol. To już nie moda — to rzeczywistość. …