Racjonalne odżywianie
Odżywianie, stanowi jedną z podstawowych funkcji każdego żywego organizmu. Ma ono ogromne znaczenie dla człowieka. Od sposobu odżywiania zależy na samopoczucie, zdolność do pracy, a nawet długość naszego życia. Tylko prawidłowe odżywianie się pozwala na całkowite rozwinięcie wszystkich naszych możliwości — tak umysłowych, jak fizycznych. Natomiast niewłaściwe jakościowo i ilościowo żywienie i nieprzestrzeganie organizacyjno-higienicznych zasad odżywiania przyczynia się do szybszego powstawania stanów zmęczenia, znużenia, przemęczenia! wyczerpania psychofizycznego. Współczesna nauka dobrze poznała zasady racjonalnego odżywiania. Dotyczy to zarówno strony jakościowej i ilościowej, jak również zagadnień organizacyjnych żywienia. Wiele państw nakreśliło zalecenia modelu docelowego, dotyczące racjonalnego żywienia swoich obywateli. Takie docelowe, programy prawidłowego żywienia społeczeństwa już zostały zalecone przez parlament Norwegii, resort zdrowia Finlandii, senacką komisję ds. żywienia USA, grupy ekspertów w Szwecji, Anglii i RFN. Wszystkie te zalecenia zostały opracowane na podstawie osiągnięć współczesnej nauki o żywieniu i przyjmują, że 12 proc. kalorii w dziennym spożyciu pokarmów winno stanowić białko, w tym 50 proc. białko zwierzęce, 30 proc. — tłuszcze, w jednej trzeciej roślinne, oraz 58 proc. węglowodany, w tym najwyżej 10 proc. cukru.