Racjonalne odżywianie

odzywOdżywianie, stanowi jedną z podstawowych funkcji każdego żywego organizmu. Ma ono ogromne znaczenie dla człowieka. Od sposobu odżywiania zależy na samopoczucie, zdolność do pracy, a nawet długość naszego życia. Tylko prawidłowe odżywianie się pozwala na całkowite rozwinięcie wszystkich naszych możliwości — tak umysłowych, jak fizycznych. Natomiast niewłaściwe jakościowo i ilościowo żywienie i nieprzestrzeganie organizacyjno-higienicznych zasad odżywiania przyczynia się do szybszego powstawania stanów zmęczenia, znużenia, przemęczenia! wyczerpania psychofizycznego. Współczesna nauka dobrze poznała zasady racjonalnego odżywiania. Dotyczy to zarówno strony jakościowej i ilościowej, jak również zagadnień organizacyjnych żywienia. Wiele państw nakreśliło zalecenia modelu docelowego, dotyczące racjonalnego żywienia swoich obywateli. Takie docelowe, programy prawidłowego żywienia społeczeństwa już zostały zalecone przez parlament Norwegii, resort zdrowia Finlandii, senacką komisję ds. żywienia USA, grupy ekspertów w Szwecji, Anglii i RFN. Wszystkie te zalecenia zostały opracowane na podstawie osiągnięć współczesnej nauki o żywieniu i przyjmują, że 12 proc. kalorii w dziennym spożyciu pokarmów winno stanowić białko, w tym 50 proc. białko zwierzęce, 30 proc. — tłuszcze, w jednej trzeciej roślinne, oraz 58 proc. węglowodany, w tym najwyżej 10 proc. cukru.

Comments are closed.

  • Porady zielarskie

    Porady zielarskie są to informacje jakie mogą się przydać każdej grupie ludzkiego społeczeństwa. Dotyczą one posiadania i wykorzystania ziół. Jako że jest to bardzo szeroki temat każda porada jest na inne pytania. Często ludzie sami szukają odpowiedzi dlatego osoby które tworzą takie poradniki mają odpowiednią …
  • Mrożenie ziół

    Zioła są takim produktem który można przetwarzać na wiele różnych sposobów. Człowiek coraz więcej ich odkrywa dzięki czemu może zachować ich trwałość na okres bardzo długi. Dlatego jednym z takich sposobów jest mrożenie ziół. Okazuje się że jest to bardzo łatwe a do tego bardzo …