Organizacja odżywiania
Dbać o umiar w jedzeniu, troszczyć się o różnorodność spożywanych pokarmów, odżywiać się regularnie — oto zasady racjonalnego odżywiania. Przepełnianie żołądka dużymi ilościami pokarmu, jedzenie aż do stwierdzenia, że „więcej nie mogę” — powoduje uczucie ciężkości i senność; obniża zdolność do każdej pracy — zwłaszcza umysłowej. Przejadanie się prowadzi też do dużych strat energii organizmu, wydatkowanej na procesy trawienia i przyswajania pokarmów. W tych warunkach pokarm jest niedostatecznie trawiony i tym samym źle wykorzystany. Stałe przejadanie się skraca życie! Szczególnie niebezpieczne jest ono dla osób w średnim i starszym wieku, prowadzących siedzący i mało ruchliwy tryb życia i pracy. Może bowiem spowodować otłuszczenie. Wielu uczonych jest zdania, że przekarmianie się stanowi jedną z przyczyn przedwczesnej starości i całego szeregu schorzeń. A zatem: wstawaj od stołu z uczuciem, że mógłbyś jeszcze coś zjeść, a nie z uczuciem „więcej nie mogę”!Pokarm powinien być wysokokaloryczny, a jednocześnie mieć ograniczoną objętość. Powinien też zawierać dostateczną ilość produktów szlakowych. Zbyt jednostronne odżywianie się może doprowadzić do niedoborów jakościowych w żywieniu, co momentalnie odbija się ujemnie na funkcji układu nerwowego i całego organizmu.