Odżywianie

Stwierdzono, że rozmaite sposoby odżywiania wywierają decydujący wpływ na funkcje centralnego układu nerwowego, a przez to na cały ustrój. Dieta, w której występuje nadmierna ilość tłuszczów, powoduje największe podrażnienie kory mózgowej. Nieco mniejsze wywołuje dieta z dużą ilością białka. Natomiast odżywianie się z przewagą produktów węglowodanowych powoduje obniżenie procesów pobudzania w korze mózgowej i ośrodkach podporowych. Dlatego też, uwzględniając wszystkie inne środki i metody sprzyjające regeneracji komórek nerwowych, nie można pomijać potężnego wpływu żywienia na regulację wymienionych procesów w ośrodkowym układzie nerwowym. Znając wartość odżywczą poszczególnych produktów spożywczych, możemy świadomie stosować dietę oszczędzającą układ nerwowy, dostosowaną do wielkości wydatkowanego wysiłku psychofizycznego w pracy i w życiu. Pod względem jakościowym pokarm nasz powinien zawierać wszystkie zasadnicze produkty odżywcze, konieczne do życia ustroju: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole i wodę. Te podstawowe odżywcze produkty zawierają pierwiastki chemiczne wchodzące w skład komórek, tkanek i płynów ustroju: węgiel (C), tlen (O), wodór H), azot (N), sód (Na), wapń (Ca), potas (K), magnez (Mn), chlor (Cl), siarkę (S), fosfor (P), żelazo (Fe), fluor (F), jod (J), cynk (Zn), miedź (Cu), selen (Se), kobalt (Co) i inne.

Comments are closed.

  • Otyłość i dieta obfitująca w tłuszcze sprzyja prostacie

    Prostata od dłuższego czasu atakuje mężczyzn po przekroczeniu pewnej bariery wieku, najczęściej jest to 50 lat, czyli wtedy, gdy zaczyna się życie. Zapewne znacie to powiedzenie: „życie zaczyna się po pięćdziesiątce”, prawda? Jeśli tak, wiecie o co chodzi, jeśli nie, już znacie owe powiedzenie i …
  • Nieregularne odżywianie

    Obserwowane w niektórych zawodach nieregularne odżywianie się (na przykład u kierowców i służby transportowej, u niektórych pracowników sprawujących funkcje kierownicze, pracowników przemysłu i handlu oraz administracji, u dziennikarzy i innych) — doprowadza nieraz do przewlekłych schorzeń żołądkowo-jelitowych. Zaleca się czterokrotne spożywanie posiłku w ciągu dnia. …