Odżywianie

Stwierdzono, że rozmaite sposoby odżywiania wywierają decydujący wpływ na funkcje centralnego układu nerwowego, a przez to na cały ustrój. Dieta, w której występuje nadmierna ilość tłuszczów, powoduje największe podrażnienie kory mózgowej. Nieco mniejsze wywołuje dieta z dużą ilością białka. Natomiast odżywianie się z przewagą produktów węglowodanowych powoduje obniżenie procesów pobudzania w korze mózgowej i ośrodkach podporowych. Dlatego też, uwzględniając wszystkie inne środki i metody sprzyjające regeneracji komórek nerwowych, nie można pomijać potężnego wpływu żywienia na regulację wymienionych procesów w ośrodkowym układzie nerwowym. Znając wartość odżywczą poszczególnych produktów spożywczych, możemy świadomie stosować dietę oszczędzającą układ nerwowy, dostosowaną do wielkości wydatkowanego wysiłku psychofizycznego w pracy i w życiu. Pod względem jakościowym pokarm nasz powinien zawierać wszystkie zasadnicze produkty odżywcze, konieczne do życia ustroju: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole i wodę. Te podstawowe odżywcze produkty zawierają pierwiastki chemiczne wchodzące w skład komórek, tkanek i płynów ustroju: węgiel (C), tlen (O), wodór H), azot (N), sód (Na), wapń (Ca), potas (K), magnez (Mn), chlor (Cl), siarkę (S), fosfor (P), żelazo (Fe), fluor (F), jod (J), cynk (Zn), miedź (Cu), selen (Se), kobalt (Co) i inne.

Comments are closed.

  • Alergia? – weź dedykowane leki

    Są takie przypadłości, które są nad wyraz uciążliwe, raz dlatego, że przydarzają co jakiś czas – na zasadzie nawrotów, a dwa, dlatego, że jak już się przydarzą, to znacznie utrudniają wykonywanie codziennych czynności, są męczące i nieprzyjemne. Do takich przypadłości należy oczywiście alergia, w przypadku …
  • Brak ruchu

    Brak ruchu oraz przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych doprowadza stopniowo do zmniejszenia odporności, którą nabywamy w okresie lata, podczas urlopu. Latem przebywamy na ogół dość długo na świeżym powietrzu, w warunkach intensywnego ruchu mięśni, Intensywniejszej pracy układu krążenia. Niejednokrotnie byliśmy poddawani hartującemu działaniu promieni ultrafioletowych i …