Oddzielna funkcja części nadnerczy

części nadnerczyFunkcja obu części nadnerczy jest zupełnie różna. Kora nadnerczy wytwarza hormony sterydowe zwane ogólnie glikokortykoidami. Hormony te różnią się jedynie rozmieszczeniem grup hydroksylowych (OH) na poszczególnych węglach stanowiących jądro sterydowe. Biorąc pod uwagę spełniane czynności, hormony sterydowe kory nadnerczy można podzielić na trzy główne grupy: na hormony wywierające wpływ na przemianę materii, głównie na przemianę węglowodanów — glikokortykoidy, następną grupę stanowią tzw. mineralokortykoidy wywierające wpływ na gospodarkę wodno-mineralną ustroju, których przedstawicielem jest aldosteron, trzecią grupę hormonów kory nadnercza tworzą androgeny, hormony o budowie najbardziej zbliżonej do męskich hormonów płciowych i o podobnym działaniu wirylizującym. Na podstawie obserwacji ludzi chorych, których nadnercza zostały zniszczone, np. przez proces gruźliczy lub nowotworowy, na podstawie doświadczeń polegających na wycinaniu czy niszczeniu poszczególnych części nadnercza u zwierząt stwierdzono, że kora nadnerczy jest niezbędna do utrzymania organizmu przy życiu. Decydujące znaczenie dla utrzymania życia posiadają przede wszystkim hormony z grupy mineralokortykoidów, to znaczy te hormony, które stoją na straży stałości ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych.

Comments are closed.

  • Mózg człowieka

    Dlatego też w odpoczynku codziennym, podobnie jak w cotygodniowym i corocznym, jednym z ważniejszych zadań jest okiełznanie mózgu — tak opornego wobec naszej woli. Mózg pozostawiony samemu sobie staje się groźny, niszczycielski dla zdolności do pracy, dla równowagi psychicznej i fizycznej. Natomiast mózg ujarzmiony naszą …
  • Zioła świeże

    Zioła świeże są najbardziej popularnym i rozpowszechnianym produktem zielarskim. Zazwyczaj są najzdrowsze, ponieważ zachowują swoje właściwości bardzo długo. Dzięki temu można z nimi zrobić bardzo wiele różnych produktów. Świeże zioła można zakupić nie tylko w aptece czy sklepie zielarskim ale także w sklepie kulinarnym, na …