By-pass gastryczny – co to takiego?

W ciągu ostatnich lat chirurgia bariatryczna przeżywa swój rozkwit. Współcześnie pada wiele krzywdzących opinii, że operacyjne leczenie otyłości jest nową „modą”, jednak w rzeczywistości bariatria stwarza często jedyną szansę na wyleczenie dla osób ze skrajnymi postaciami otyłości. Rosnące zapotrzebowanie na zabiegi jest więc wynikiem przede wszystkim tempa, z jakim otyłość rozprzestrzenia się w dzisiejszym świecie. Jedną z najpopularniejszych operacji bariatrycznych w Stanach Zjednoczonych jest by-pass gastryczny (www.tourmedica.pl/blog/co-to-jest-by-pass-gastryczny). Jego popularność rośnie również w Europie.

Otyłość została oficjalnie uznana przez Światową Organizację Zdrowia za współczesną chorobę cywilizacyjną w 1997 roku. Najbardziej przerażające jest tempo, z jakim rozwija się to zjawisko – w ciągu ostatnich 30 lat aż dwukrotnie wzrosła liczba osób otyłych na świecie. W naszym kraju już blisko połowa obywateli boryka się z otyłością – ponad 48 proc. Polaków uznawanych jest za otyłych, a 1,5 miliona osób cierpi z powodu ostatniego, trzeciego stopnia otyłości, o którym mówimy wówczas, gdy wskaźnik masy ciała BMI przekroczy 40 kg/m2 ciała. To właśnie takie skrajne, patologiczne postacie otyłości są wskazaniem do leczenia operacyjnego.

By-pass gastryczny najpopularniejszą metodą chirurgicznego leczenia otyłości w USA

Metoda leczenia otyłości by-passem gastrycznym (ang. gastric bypass) została zapoczątkowana w 1966 roku. To właśnie wtedy przeprowadzono pierwszy zabieg polegający na zmniejszeniu objętości żołądka poprzez wydzielenie w jego górnej części dwóch zbiorników.

Wskazaniem do by-passa gastrycznego jest, podobnie jak do innych operacji bariatrycznych, otyłość, która nie poddaje się leczeniu zachowawczemu. Z zasady operacyjne leczenie otyłości wdraża się wówczas, gdy wskaźnik masy ciała BMI przekracza 40, jednak do zabiegu kwalifikuje się również chorych z drugim stopniem otyłości (BMI między 35 a 40), u których występują choroby współistniejące. Wśród takich schorzeń wymienia się między innymi cukrzycę, nadciśnienie czy choroby stawów. Ponadto wskazaniem może być istnienie chorób współistniejących w postaci zespołu bezdechu sennego oraz kardiomiopatii.

Operacja wszczepiania by-passa gastrycznego jest obecnie najpopularniejszą operacją bariatryczną w Stanach Zjednoczonych. Cieszy się dużym zainteresowaniem również w Europie. Z pewnością przyczyną jej popularnością są efekty – dzięki tej operacji na wadze można stracić w ciągu roku od 65 do 85 proc. masy ciała.

Korzyści płynące z wszczepiania by-passa gastrycznego

Pod pojęciem by-passa gastrycznego rozumiemy zmniejszenie objętości żołądka. Mniejszą pojemność żołądka tworzy się poprzez przeciążenie i zszycie żołądka z pętlą jelita cienkiego. Operacja zapewnia podwójny efekt w postaci przyjmowania mniejszej ilości pokarmu oraz skrócenia czasu wchłaniania i trawienia – pokarm omija dwunastnicę oraz fragment jelita cienkiego.

Z powodu zmniejszonego żołądka pacjent nie jest w stanie wiele zjeść, a w dodatku wyraźnie spada mu apetyt, bo pobudzający go hormon, grelina, wytwarzany jest właśnie w tej części żołądka, którą wyłączyliśmy. Dodatkowo pokarm omija półtorametrowy odcinek jelita cienkiego, w którym w normalnych warunkach odbywa się zasadnicza część procesu trawienia. Dzięki temu jest on słabiej wchłaniany i do organizmu trafia wyraźnie mniej kalorii” – tłumaczy prof. Rogula w rozmowie z „Gazetą Wyborczą”.

Należy uświadomić sobie, iż by-pass gastryczny jest operacją, która w nieodwracalny sposób modyfikuje przewód pokarmowy. Jedną z jej największych zalet jest skuteczność i długotrwały spadek masy ciała, a także ustąpienie chorób współistniejących, takich jak nadciśnienie tętnicze czy zaburzenia lipidowe. Niestety, operacja niesie ryzyko wystąpienia niedoborów witamin i minerałów, w szczególności wapnia i witaminy D, dlatego po leczeniu należy uzupełniać deficyty odpowiednimi suplementami. W polskich klinikach za operację trzeba zapłacić od 15 do 25 tysięcy złotych.

Comments are closed.

  • Procesy mózgowe

    Frustracja stanowi zachwianie równowagi procesów mózgowych. Może ona pojawiać się u jednostki lub w grupie. Takie zachwianie równowagi psychicznej jednostek lub grup idzie zawsze w parze z rozkładem więzi społecznej i dezorganizacją środowisk pracy. A znów dezorganizacja społeczna jest czynnikiem wybitnie sprzyjającym zaburzeniom psychicznym, zwłaszcza …
  • Fizjologiczne przygotowanie do snu

    Chcąc prawidłowo ,,przygotować”, się do snu pod względem fizjologicznym, nie powinno się na noc obciążać żołądka. Lekką kolację należy spożywać nie później niż dwie do trzech godzin przed snem. Na ogół nie jest wskazane pijanie na noc kawy ziarnistej; dotyczy to zwłaszcza osób pobudliwych nerwowo. …