By-pass gastryczny – co to takiego?

W ciągu ostatnich lat chirurgia bariatryczna przeżywa swój rozkwit. Współcześnie pada wiele krzywdzących opinii, że operacyjne leczenie otyłości jest nową „modą”, jednak w rzeczywistości bariatria stwarza często jedyną szansę na wyleczenie dla osób ze skrajnymi postaciami otyłości. Rosnące zapotrzebowanie na zabiegi jest więc wynikiem przede wszystkim tempa, z jakim otyłość rozprzestrzenia się w dzisiejszym świecie. Jedną z najpopularniejszych operacji bariatrycznych w Stanach Zjednoczonych jest by-pass gastryczny (www.tourmedica.pl/blog/co-to-jest-by-pass-gastryczny). Jego popularność rośnie również w Europie.

Otyłość została oficjalnie uznana przez Światową Organizację Zdrowia za współczesną chorobę cywilizacyjną w 1997 roku. Najbardziej przerażające jest tempo, z jakim rozwija się to zjawisko – w ciągu ostatnich 30 lat aż dwukrotnie wzrosła liczba osób otyłych na świecie. W naszym kraju już blisko połowa obywateli boryka się z otyłością – ponad 48 proc. Polaków uznawanych jest za otyłych, a 1,5 miliona osób cierpi z powodu ostatniego, trzeciego stopnia otyłości, o którym mówimy wówczas, gdy wskaźnik masy ciała BMI przekroczy 40 kg/m2 ciała. To właśnie takie skrajne, patologiczne postacie otyłości są wskazaniem do leczenia operacyjnego.

By-pass gastryczny najpopularniejszą metodą chirurgicznego leczenia otyłości w USA

Metoda leczenia otyłości by-passem gastrycznym (ang. gastric bypass) została zapoczątkowana w 1966 roku. To właśnie wtedy przeprowadzono pierwszy zabieg polegający na zmniejszeniu objętości żołądka poprzez wydzielenie w jego górnej części dwóch zbiorników.

Wskazaniem do by-passa gastrycznego jest, podobnie jak do innych operacji bariatrycznych, otyłość, która nie poddaje się leczeniu zachowawczemu. Z zasady operacyjne leczenie otyłości wdraża się wówczas, gdy wskaźnik masy ciała BMI przekracza 40, jednak do zabiegu kwalifikuje się również chorych z drugim stopniem otyłości (BMI między 35 a 40), u których występują choroby współistniejące. Wśród takich schorzeń wymienia się między innymi cukrzycę, nadciśnienie czy choroby stawów. Ponadto wskazaniem może być istnienie chorób współistniejących w postaci zespołu bezdechu sennego oraz kardiomiopatii.

Operacja wszczepiania by-passa gastrycznego jest obecnie najpopularniejszą operacją bariatryczną w Stanach Zjednoczonych. Cieszy się dużym zainteresowaniem również w Europie. Z pewnością przyczyną jej popularnością są efekty – dzięki tej operacji na wadze można stracić w ciągu roku od 65 do 85 proc. masy ciała.

Korzyści płynące z wszczepiania by-passa gastrycznego

Pod pojęciem by-passa gastrycznego rozumiemy zmniejszenie objętości żołądka. Mniejszą pojemność żołądka tworzy się poprzez przeciążenie i zszycie żołądka z pętlą jelita cienkiego. Operacja zapewnia podwójny efekt w postaci przyjmowania mniejszej ilości pokarmu oraz skrócenia czasu wchłaniania i trawienia – pokarm omija dwunastnicę oraz fragment jelita cienkiego.

Z powodu zmniejszonego żołądka pacjent nie jest w stanie wiele zjeść, a w dodatku wyraźnie spada mu apetyt, bo pobudzający go hormon, grelina, wytwarzany jest właśnie w tej części żołądka, którą wyłączyliśmy. Dodatkowo pokarm omija półtorametrowy odcinek jelita cienkiego, w którym w normalnych warunkach odbywa się zasadnicza część procesu trawienia. Dzięki temu jest on słabiej wchłaniany i do organizmu trafia wyraźnie mniej kalorii” – tłumaczy prof. Rogula w rozmowie z „Gazetą Wyborczą”.

Należy uświadomić sobie, iż by-pass gastryczny jest operacją, która w nieodwracalny sposób modyfikuje przewód pokarmowy. Jedną z jej największych zalet jest skuteczność i długotrwały spadek masy ciała, a także ustąpienie chorób współistniejących, takich jak nadciśnienie tętnicze czy zaburzenia lipidowe. Niestety, operacja niesie ryzyko wystąpienia niedoborów witamin i minerałów, w szczególności wapnia i witaminy D, dlatego po leczeniu należy uzupełniać deficyty odpowiednimi suplementami. W polskich klinikach za operację trzeba zapłacić od 15 do 25 tysięcy złotych.

Comments are closed.

  • Rola nadnerczy

    Gruczoły nadnerczowe w postaci płaskich czapeczek pokrywają górne bieguny nerek. Są to małe gruczoły ważące od 5 do 7 g otulone poduszeczką tłuszczową. Mimo swoich niewielkich rozmiarów otrzymują one bardzo dużo krwi za pośrednictwem specjalnych naczyń. Na gruczoły te zwrócili uwagę anatomowie już w XVI …
  • AUTOAGRESJA – różne oblicza tej samej choroby